Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, een avondje voor jezelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degene voor wie u zorgt.  Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.  

Tip 1. Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen.
Begin klein en dichtbij. Vraag iemand die u goed kent voor bijvoorbeeld het doen van een boodschap. Hij/zij zal het fijn vinden om u te kunnen helpen!  
Tip 2. U kunt bij de gemeente of lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht voor hulp en ondersteuning.
Ze kunnen u ook helpen met praktische vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, belastingen en het regelen van de zorg. Bekijk de organisaties voor mantelzorgondersteuning bij u in de buurt.  

Tip 3. Zorgt u met verschillende mensen voor uw naaste? Dan kan een digitaal zorgdagboek of app het afstemmen gemakkelijk maken.
Bijvoorbeeld www.wehelpen.nl en www.sharecare.nl. Op www.mezzo.nl/apps vindt u meer apps en websites.  

Tip 4. Vraag aan uw verzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.
Bent u benieuwd naar de beste verzekeraar voor mantelzorgers? Houd dan in november/december de website van Mezzo in de gaten. Wij zetten elk jaar de verschillende polissen en vergoedingen voor mantelzorg op een rij.  

Tip 5. Draagt u als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door uw hoofd als ‘zal het wel goed gaan?’ of ‘wat moet ik allemaal regelen?’. Op deze pagina vindt u nog meer tips over het delen van de zorg.     
 
Even ontspannen
Als je voor iemand zorgt dan kan het fijn zijn om er samen even helemaal uit te zijn. Even uit de sleur van alle dag, en samen ontspannen en genieten. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje, weekje of dagje weg.  

Tip 6. Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte locatie, want het regelen van samen ontspannen kan tijdrovend zijn.
Wij hebben het aanbod alvast op een rij gezet op het platform Tijd voor jezelf.  

Tip 7. Informeer bij de recreatie-aanbieder welke mogelijkheden zij bieden en of een vergoeding mogelijk is.  

Tip 8. Wissel tips en ervaringen uit met andere mantelzorgers, bijvoorbeeld op de Facebookpagina Mezzo mantelzorg.    
Direct hulp nodig? Nu meteen hulp nodig? Omdat je er even helemaal doorheen zit? Of omdat je bijvoorbeeld ziek bent en de zorg per direct moet overdragen?  

Tip 9. Neem contact op met uw huisarts en/of organisatie voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.   

Tip 10. Bel of mail met de Mantelzorglijn
Te bereiken via 0900-20 20 496  (op werkdagen van 9-16.00 uur, 10ct/pm) of mantelzorglijn@mezzo.nl.    

Bonustip! Tip 11. Handig: Het Financieel zakboekje bevat 112 pagina’s vol tips en weetjes over alle financiële regelingen waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen.
Bestel het boekje gelijk!    

Heb je iets gehad aan onze tips en wil je op de hoogte blijven van actueel mantelzorgnieuws? Meld je dan aan voor de gratis digitale nieuwsbrief Mantelzorg Actueel.